Beboerbladet.dk Nyhed Per: ”Hvad ville villaejerne sige, hvis regeringen pludselig kom og tog deres friværdi”
Nyhed

Per: ”Hvad ville villaejerne sige, hvis regeringen pludselig kom og tog deres friværdi”

Ingrid Pedersen Flemming Jeppesen 18. mar. 2018
Per og Else Olesen i Ringparken i Viborg har i flere år set frem til at få lune boliger og nye tætte vinduer. Men det får lange udsigter, hvis regeringen betaler indsatsen mod parallelsamfund med 12 milliarder kroner fra Landsbyggefonden.
I Ringparken i Viborg er det umuligt at have stearinlys tændt i vindueskarmen. De blafrer for meget, fordi vinduerne er utætte. Det betyder også, at det trækker ind, og at der er koldt ved ydervæggene.

Vinduerne blev ellers udskiftet i 1978. Men dengang valgte man plastikvinduer, der nu er skæve og utætte. Det er hårdt tiltrængt at få dem skiftet. Samtidig skal der laves en ny klimaskærm, der isolerer husene. Det er planlagt, og de 233 lejligheder har fået 51 millioner kroner fra Landsbyggefonden til at hjælpe med at finansiere renoveringen af klimaskærmen.

”Men regeringens besked om, at den vil tage 12 milliarder af vores penge i Landsbyggefonden, har gjort folk virkelig modløse og opgivende,” siger Per Olesen, der er formand for afdeling 6.
Skuffelsen over, at deres renoveringsplan muligvis ikke bliver til noget, fylder meget.
”Det er det eneste, vi snakker om, når vi mødes på trappen,” siger han.  

Fri for bekymringer
Sammen med sine kone Else flyttede han til Ringparken for fem år siden. Han er lige blevet folkepensionist, og Else er på efterløn.

De har boet i parcelhus hele deres liv, men har altid vidst, at de på et tidspunkt ville flytte til en almen bolig.

”Vi har været skrevet op, siden vi var i 20’erne,” siger han og understreger, at de på alle måder er glade for skiftet.

Lejligheden er god og velbeliggende.
”Men det bedste er, at man slipper for alle de bekymringer, man havde i et parcelhus. Vi kan godt lide at rejse, men når vi var væk, kunne jeg godt være lidt bekymret for, om der var indbrud, mens man var væk – eller om der røg en tagplade af,” siger han.

Den slags bekymringer har de ikke her. Til gengæld er bekymringen angående deres renovering dukket op.

”Jeg tror simpelt hen ikke, at andre mennesker forstår, hvor urimeligt det er, at de penge i Landsbyggefonden bliver taget fra os,” siger han.

”Det handler jo om, at vi fortsat betaler husleje, selv efter 30 år, når vores kreditforeningslån er betalt ud. Jeg ved ikke, hvad villaejerne ville sige, hvis regeringen pludselig kom og tog deres friværdi. Det ville jo være det samme,” siger han.

Ringparken er bygget i 1951-1955, og den trænger meget til renovering, selv om den er vedligeholdt undervejs.

Læs også:
Formand: Vi får svært ved at tiltrække nye beboere
Lis Larsen må bo med fugt og skimmelsvamp i årevis 
Susanne: Jeg kan ikke blive boende, hvis huslejen stiger 2000 kr. 
Ivan venter på renovering af sin lejlighed: Der sivede afføring og rurin ud af faldstammen

Isolering
Den planlagte isolering af klimaskærmen betyder, at der skal bygges en isoleringsplade og en halv mursten uden på husene, så de bevarer samme udtryk – men at man kan spare på energiforbruget til opvarmningen.

Per og Else Olesen og deres naboer har ventet længe på, at projektet skulle falde på plads.

”Beboerne har været enige i mange år, og planlægningen var i gang, da vi flyttede ind. Men det er en lang proces at få det godkendt og få pengene fra Landsbyggefonden,” siger han.

Derfor er skuffelsen over, at udsigten til at få lune boliger uden træk ved ydervæggene, fordi finansieringen ikke længere hænger sammen, stor.  
Print Send