Beboerbladet.dk Mad med Mik Mændene styrede grillen sammen med mor
Mad med Mik

Mændene styrede grillen sammen med mor

Mik Schack Lars Bertelsen 14. maj. 2018
Hamburgerryg møder lamme­koteletter og kofta på grillen med mænd fra fire nationaliteter.
Se hele opskriften

Der er nu noget ganske særligt herligt ved at gå på besøg hos helt fremmede mennesker. Altså men­nesker, man slet ikke kender  i forvejen. Og så få en fan­ta­stisk dag ud af det!

Beboerbladets udsendte besøgte bebyggelsen Brøndby Strand, lige syd for København, på en ganske kold og blæsende forårsdag, for at udføre den danskeste af danske discipliner (tror vi i hvert fald selv). Nemlig at grille!!

Ude i den store verden har de fleste andre folkeslag grillet, lige siden Jorden var flad. Tænk bare på Asien, hvor de fleste gadekøkkener kører med kulgrill. Ligeså i Mellemøsten, hvor deres grillretter i dag har vundet mere indpas i Danmark end pølsevognenes menu. Der er i dag ikke den flække, der ikke har en grillbar med shawarma, kebab og kofta. Disse grillretter ligger bare ikke på danskernes havegrill endnu.

Bo Mouritzen og Peter Eldrup-Hald fra Det Boligsociale Sekretariat i Kisumparken var behjælpelige med at skaffe to store transportable griller, som jeg og fire for mig endnu fremmede mænd, kunne udveksle grillretter på.

Mandehygge i pallesofaen
Her i Brøndby Strand-bebyggelserne fra 1968 bor cirka 8.000 mennesker fra mere end 80 forskellige lande. Det er altså mange kulturer samlet på et forholdsvis lille areal.

I min optik udspringer alle kulturer fra, hvad vi spiser. Og hvad er mere befordrende for kulturer end at udveksle dem over kulgrill?

Denis Ismajlovic Maher Khatib, Chris Danielsen og Hadi Al-Timimi havde tændt op i begge grillerne og sad og snakkede i sofa-­arrangementet bygget op af euro-paller ude på grillpladsen imellem de vindomsuste boligblokke.

Vi skulle vise omver­de­nen, at mænd sagtens kan lave god mad. Selvom det, i de fleste beboeres tilfælde herude, er kvinderne, der står for den. Mænd er rigtig gode til grill, mente de i fælles enighed, og tog fat på at snitte løg, blande mari­nader, hakke persille og krydre oksefars.

Internationalt grillmåltid
“Vi har det meget fint med hinanden her i Brøndby Strand,” fortalte Hadi, mens han krydrede oksefars til kebab-spyd.

Han stammer fra Irak  og er nu blandt andet frivillig i Brøndby Strand Projektet, hvor han har opbygget et lokalt fitnesscenter. Han påpegede, at de mange for­skelligheder herude er til inspiration for ret mange og bringer rigtig meget talent frem.

“Der er udklækket rigtig mange musikere, rappere­ og skuespillere her fra Brøndby Strand,” fortalte Hadi og fortsatte:  

“Og lige nu er vi mig, som er iraker, Denis, der er bosnier, Maher, som er libaneser, og Chris, som har boet her i bebyggelsen i hele sit 38-årige liv, som i fællesskab skal kreere et udsøgt internationalt grillmåltid. Vi har halalkød og grisekød ved siden af hinanden. Det er da fantastisk!”

Balkans svar på Knorr
Nu har integration været på dagsordenen i mands ­minde, og her er tilsyneladende den ultimative løsning, nemlig at lave mad sammen i et fælles udekøk­ken. Bo Mouritzen­ fra Brøndby Strand Projektet kunne godt se et overdæk­ket køkkenareal som et godt ­initiativ for at styrke sam­men­holdet i bebyggelsen.

Denis fra Bosnien og ­Maher havde begge valgt at lave retter med lam. I form af henholdsvis koteletter krydret med Vegeta-pulver, som er Balkans svar på Knorr, og lammelever i skiver sat på grillspyd krydret med hakket salvie, rosmarin, salt, peber, granatæblesirup og det syrlige klassiske mel­lemøstlige krydderi sumak.

Hamburgerryg med farin
Maher havde også formet flade Kofta-frikadeller af halvt okse og halvt lammefars blandet med hakket løg, hakket bredbladet persille, salt, peber og især det ara­biske blandingskrydderi  “7 krydderier”, som består af sort peber, spidskommen, nelliker, kardemomme, korianderfrø, laurbærblade, kanel, ingefær og allehånde. Dertil en salat af strimlet rødløg og hakket persille drysset med sumak.

Chris havde dristet sig til at udfordre en klassisk hamburgerryg med en marinade af all-round grillkrydderi, brun farin og stærk sennep. Han pakkede stegen ind i stanniol og lagde den på grillen, indtil den opnåede en kernetemperatur på 70 grader, pakkede den ud igen og grillede den på alle sider  i et par minutter. Dertil grillede halverede tomater.

Hjælp fra mor
Chris havde aldrig tidligere smagt de andres retter, selv om han har boet her i 38 år, så han fik virkelig en på opleveren.

Især da Hadis mor, Ansaf Al-Timimi, dukkede op med sin iranske udgave af løse ris, som jeg viderebringer opskriften på i tegneserieform på næste side.

En forrygende eftermiddag i madkulturernes tegn imellem betonhusene i Brøndby Strand gav stor inspiration til fremtiden i alle egne af landet. Hjertelig tak for mad og herligt selskab!!

 

 Beboerbladet nr. 2 - 2018

 

Print Send