Ditte Freya Sørensens familie laver af to gange SU. For de penge betaler de husleje og alle udgifter til dem selv og deres børn på 7 og 12 år.
Deres gode erfaringer har fået Ditte til at lave Fru Sparsom på Instagram, hvor hun giver sine erfaringer videre.
LÆS HELE HISTORIEN OM FRU SPARSOM: "Har du gæld? Se hvad Ditte og Jonas gjorde."
Her er hendes 5 bedste råd:
1. Intet må gå til spilde - brug fryseren
Hjemme hos os fryser vi alle rester ned.
Hvis der er lidt ris til overs, så smider vi det ikke ud, vi fryser det ned. Det gør vi også med pasta.
En gang imellem, når jeg kan se, at vi har en del rester, så bliver det taget op til reste-tapas-aften med alt godt fra fryseren.
Vi fryser også brødrester ned til brødcroutoner. Hvis vi har brød, som er blevet tørt, eller som vi ikke kan nå at spise, så skærer jeg det i tern og fryser det ned.
Når jeg skal bruge det, får det lige lidt olie, salt og krydderier i ovnen.
Vi spiser rigtig meget suppe herhjemme, og mine piger elsker at få brødcroutoner på suppen.
2. Kom til bunds i skabene
I starten af hver måned laver jeg en liste over, hvad jeg har i alle køkkenskabe, i køleskabet og i fryseren.
Så går jeg i gang med at planlægge, hvor mange retter, jeg kan lave ud fra det, jeg allerede har på lager.
❝
Der er ikke noget, der må gå til spilde. Kan det ikke bruges nu og her, ryger det i fryseren.Ditte Freya Sørensen, Fru Sparsom
På den måde husker jeg at nå til bunds i de madvarer, vi har herhjemme, fordi man er tilbøjelig til at glemme det, der står bagerst i skabet. Og så bliver det for gammelt, og så smider man det ud.
3. Lav maden billigt selv i stedet for at købe det dyrt
I min familie kan vi for eksempel godt lide romkugler.
Hvis der er en kagerest på jobbet, som ingen vil have, så tager jeg den med hjem og putter den i fryseren. Når vi så skal holde fødselsdag, så laver jeg romkugler af det.
Jeg putter kakaopulver, hindbærmarmelade og romessens i, moser det sammen og ruller det til kugler.
Min mand bager selv vores brød, han har en surdej, og det bliver nærmest bedre end bagerens dyre brød.
4. Lær nye madopskrifter
Jeg køber tit poser med mad fra appen Toogoodtogo, og så får jeg måske et helt bundt rabarber, som jeg umiddelbart ikke ved, hvad jeg skal bruge til.
Læs her, hvordan du sparer penge og undgår madspil med apps
Derfor googler jeg meget, så jeg kan se, hvordan jeg kan bruge de råvarer. Der er ikke noget, der må gå til spilde. Kan det ikke bruges nu og her, ryger det i fryseren.
5. Spis friske råvarer
Vi spiser flere friske råvarer, end inden vi gik i gang med at leve økonomisk, fordi vi benytter os så meget af toogoodtogo-poserne og stop madspild-varer, hvor vi får så mange lækre, friske madvarer, som vi måske ellers ikke ville have købt.
Og netop fordi vi har grundprincippet om, at alt skal spises, så finder vi ud af, hvordan vi får brugt råvarerne. Vi får meget mere varieret mad, end vi gjorde før, hvor vi meget fik de samme retter.