Til beboere: Det kan du gøre for at undgå corona

;

13. aug 2020

Til beboere: Det kan du gøre for at undgå corona

Her er 20 ting, du skal være særlig opmærksom på, hvis du bor i et boligområde med mange mennesker.

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Den seneste tid, hvor coronasmitten er blusset op flere steder, har vist, at vi er begyndt at slække. I almene boligområder er der mange fælles kontaktpunkter og muligheder for at samles mange af gangen. Så her får du lige en reminder om, hvad du selv kan gøre, for at mindske smittespredningen. Det handler især om: Hygiejne, omhyggelighed og omtanke.

1. Vask hænder og/eller sprit af ofte. Hellere for meget end for lidt. En god vane kan være, at gøre det, hver gang du forlader dit hjem og hver gang, du kommer hjem igen. Tænk i det hele taget på dine hænder og hvad du gør med dem. 

2. Hvis du er steder, hvor du ikke lige kan komme til at vaske hænder eller spritte af, så lad være med at røre ved dit ansigt. Smitte kræver nemlig, at virus kommer i kontakt med slimhinder i mund, næse eller øjne. 

3. Undgå helt at have kontakt med nogle, der har symptomer på forkølelse og/eller infektioner i luftvejene. Så hvis din flinke overbo hoster og snotter, må du altså vente med at spille kort med ham. 

4. Skal du selv nyse så gør det altid i et lommetørklæde eller en serviet, og har du ikke lige fået det med så nys i albuebøjningen.

5. Hold afstand til andre. Mindst én meter og to meter, hvis I laver noget, hvor der er fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet er ikke kun fitness eller fodbold. Det kan også være at synge, råbe, holde foredrag eller spille skuespil.

6. Drop helt at give knus, krammere og high fives i denne tid - også selvom det er til din nabo, du har kendt i 30 år. Giv i stedet nogle flere kram, når epidemien engang er overstået. 

7. Når du passerer forbi andre - det kan være på trappeopgangen, i beboerhuset eller vaskekælderen - så lad være at mase tæt forbi dem. Vis hensyn og hold afstand - også selvom du har travlt. 

8. Skal du med elevatoren, og synes du, den virker proppet, så tag trappen, eller vent på den næste.  

9. Undgå at røre ved for meget, der ‘forurener’ dine hænder. Skal du for eksempel kalde på elevatoren, og trykke på knapperne i den, så brug albuen, hvis du kan, og vask/sprit altid hænder efter. 

10. Når du eksempelvis har været i vaskekælderen og rørt ved vaskemaskine, tørretumbler, vandhaner, lyskontakter, dørhåndtag eller andet, som andre også har sat deres hænder på, så undgå helt at røre ved dit ansigt, før du har vasket/sprittet hænder grundigt. 

11. Skal du til bankoklub, lektiehjælp, fredagsyoga eller noget andet socialt, så duk endelig op, hvis du har lyst og er symptomfri. Men sørg for at sidde og stå med afstand til de andre og følg hygiejnerådene omhyggeligt. 

12. Brug så vidt muligt dit eget toilet og bad i stedet for fællesfaciliteter. Har du eksempelvis været til sport i hallen lige ved dit boligområde, så gå hjem og bad bagefter.

13. Hvis du skal afsted til et fællesarrangement, hvor der skal bruges bolde, farveblyanter eller andet, som flere rører ved, så tag eventuelt dit eget med. Kan du ikke det, så hjælp med at rengøre tingene og husk igen omhyggelig håndhygiejne. 

14. Skal du stemme til for eksempel et afdelingsmøde i din boligforening, men føler dig sløj eller har ikke lyst, så kan du give din nabo eller en anden fra samme afdeling en skriftlig fuldmagt. Du skal underskrive den og sætte dato på. 

15. Når du skal i supermarkedet, så køb ind alene og ikke sammen med hele familien. Hold afstand inde i butikken og sørg for at spritte af og vaske hænder før og efter. 

16. Undgå helt at bruge kontanter, hvis du kan. Hvis du ikke kan det, så husk igen at holde hænderne fra dit ansigt og vask hænder/sprit af, når du kan komme til det.  

17. Skal du med bus eller tog så undgå myldretiden og hold afstand til andre. Hvis der er for mange med, eller hvis du er utryg, så brug et mundbind. I nogle kommuner er mundbind nu et krav, så hold øje med din egen. Bruger du sygetransport eller FlexTrafik bør du bruge mundbind. 

18. Hvis du har symptomer, så ring straks til din læge og isolér dig fra andre. Hold også afstand til dem, du bor sammen med. Hvis din læge henviser dig, skal du testes på et af sygehusenes testklinikker. Du bestiller tid på: coronaprover.dk 

19. Måske har du lyst til at blive testet, selvom du ikke har symptomer. Her kan du også bestille tid på coronaprover.dk. Du kan blive testet i et af de drop-in-steder, der er over hele landet (de hvide telte). Når du bestiller tid på coronaprover.dk vil du kunne se adresserne på teststederne.

20. Og til sidst: Folk i almene boliger er heldigvis gode til at hjælpe hinanden. Det er der i høj grad brug for nu. Så hvis du kender en, der er i risikogruppen, så tilbyd din hjælp til for eksempel at handle eller gå på apoteket. Det er god stil. 

FAKTA

HUSK HÆNDERNE

Vask hænder og sprit af ofte

Lad så vidt muligt være med at røre dit ansigt

Tænk i det hele taget på dine hænder og hvad du gør med dem

HOLD AFSTAND

Husk mindst én meters afstand til andre

Hvis du er sammen med nogle, hvor der er fysisk aktivitet, skal du holde to meters afstand