Tjek din boligstøtte før nytår

;

18. dec 2019

Tjek din boligstøtte før nytår

Din boligstøtte bliver ændret, når vi går ind i et nyt kalenderår. Tjek om du får det rigtige beløb. Ellers risikerer du at blive trukket i boligstøtte senere.

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Du har sikkert modtaget et brev fra Udbetaling Danmark, der handler om din boligstøtte i det nye år.

Du har pligt til at give besked, hvis din husleje for eksempel er steget i løbet af det sidste år, eller hvis du har sat penge ind på din opsparingskonto. Derfor bør du gå brevet grundigt igennem.

Din boligstøtte ændrer sig 1. januar

Der kommer nye satser for boligstøtte hvert år til 1. januar.

Er du enlig? Så er de nye takster her:

  • Er du enlig med 1 barn kan du max modtage 3.611. kr. (2019: 3582 kr.)
  • Er du enlig med 2 eller flere børn kan du max modtage 4.514 kr. (2019: 4478 kr.)
  • Er du enlig pensionist, kan du max modtage 4.134 kr. (2019: 4045 kr.)

 

Enlige uden børn kan max. modtage 15 procent af huslejen – inklusiv det vand- og varme-tillæg, som Udbetaling Danmark har udregnet.

Beløbene er vejledende – og vil altid afhænge af din egen økonomi, arbejds- og boligsituation.

Læs mere om beregningen af boligstøtte for 2020 hos borger.dk

Huslejen stiger ofte 1. januar

Som regel får Udbetaling Danmark automatisk besked, hvis din husleje stiger. Men enkelte boligforeninger er ikke med i ordningen, og du skal derfor altid selv tjekke, om din husleje er korrekt i brevet fra Udbetaling Danmark. Ellers kan du risikere at blive trukket i boligstøtte på et senere tidspunkt.

Ofte stiger din husleje ved årsskiftet. Dog stiger den nogle steder midt på året – for eksempel d. 1. juli. Boligforeningen sender altid et brev, når din husleje stiger.

Men du kan have overset brevet, og derfor er det vigtigt, at du får tjekket op på tallene hver gang, du træder ind i et nyt år.

Læs også: Den store guide til boligstøtte

Hold øje med ”formue-skemaet”

Måske har du også modtaget et ”formue-skema” fra Udbetaling Danmark. Skemaet bliver sendt ud til alle, der i det forgangne år har skrevet deres formue ind i systemet. Og formue er vel at mærke ikke kun lig med kolde kontanter. En formue kan også være en bil, båd, aktier eller arvestykker fra din oldemor.

I det forgangne år har du haft ret til at have 764.400 kroner i formue – uden at det påvirkede din boligstøtte. Det beløb bliver i det nye år ændret til hele 770.500 kroner.

I det nye år er grænsen for formue den samme, uanset om du er på arbejdsmarkedet, er pensionist eller førtidspensionist. Den eneste undtagelse er for dig, der er pensionist ”efter gamle regler” – altså før 2003. Så må du have helt op til 882.300 kroner i formue, før du bliver trukket i boligstøtten.

Bor du sammen med en kæreste eller ægtefælle, der har formue, tæller det også med i beregningen af boligstøtten. Til gengæld tæller dine hjemmeboende børns formue ikke længere med i regnskabet.

Pensionister får mest i boligstøtte

Er du pensionist, og stiger din husleje i det nye år, får du typisk dækket hele beløbet af din boligstøtte. Er du enlig uden børn, kan du højst modtage 15 procent af huslejen – inklusive et vand- og varme-tillæg, som Udbetaling Danmark har udregnet. Pensionister får derfor ofte mere i boligstøtte end enlige.

Du kan få hjælp til boligstøtte i vores video-guides LIGE HER, hvor du også kan læse om, hvordan skilsmisse, svingende indtægter og dit parforhold kan påvirke din boligstøtte.

Få hjælp til boligstøtte

Du kan få hjælp til boligstøtte i vores video-guides LIGE HER, hvor du også kan læse om, hvordan skilsmisse, svingende indtægter og dit parforhold kan påvirke din boligstøtte.

På borger.dk kan du hurtigt regne ud, hvad du skal have i boligstøtte. Prøv det her

På borger.dk kan du også få svar på en lang række spørgsmål. Her kan du også søge om boligstøtte. Find det hele her