Vi ved godt, at det hele ikke skal i posen på køkkenskabets inderside. Affald er ikke længere én stor masse, for selvom agurken er død, har den stadig noget at give. Den skal blot have lov til at rådne i en tank, for så skaber den biogas, som bl.a. kan bruges til brændstof til biler. Den tid, hvor det var et fedt, om man sorterede, er ovre: I dag bliver meget genanvendt, og i år 2022 er det ambitionen i Danmark, at vi skal genanvende 50 procent af affaldet fra husholdninger!
“Man kan hurtigt komme ind i rytmen,” siger Lene Høg, der er kommunikationsansvarlig hos affaldsselskabet AVV i Hjørring.
Her nøjes man ikke med at sende nye affaldscontainere ud med instrukser om at sortere plast, papir og mad. Nej, AVV har ombygget en autocamper, som kører ud til skoler og boligforeninger, og herinde kan man se, hvordan man kan indrette sit køkken, så der
er plads til affaldssortering.
Lene Høg begynder med den model, som kræver mest plads. Her er der spande til madaffald, papir, plast og metal, batterier og det, som ikke hører hjemme de andre steder: restaffaldet.
“Vi siger, at hvis du er i tvivl, så put dit affald derned. Det skal ikke blive for besværligt at sortere,” oplyser hun.
Restaffaldet brændes og bliver til elektricitet og varme. Det er godt, men det er langt bedre for miljøet, at vi sorterer mere. Plast er produceret af olie, som udleder meget CO2, når det brændes, og det er skidt for klimaet. Papir og pap brænder godt, men det betaler sig alligevel at genanvende, fordi vi sparer forarbejdning af nyt råtræ og udledningen af kuldioxid, CO2.
“Vi kommer alle sammen til at sortere vores affald. Motivationen er, at vi kan lide at gøre noget godt, og at vi ved, at det nytter,” siger Lene Høg.