“Da jeg købte en el-cykel for syv år siden, så tænkte folk vist, jeg var lidt af en svagpisser. Men i dag kører alle aldre jo på en elcykel, så nu er det helt legalt. Jeg er helt vild med min elcykel!”
Cykelsæsonen er skudt i gang. Og der er elkraft på vejene. Danskere i alle aldersgrupper har taget elcyklen til sig. Elisabeth Bach, 53 år, Aarhus, var first-mover. Den elektriske pedalkraft benyttes i stigende grad som et alternativ til bil og offentlig transport. Unge køber elcykler i stedet for små biler, og for den ældre generation giver elcyklen ny mulighed for frisk luft. Når det går op ad bakke, så giver den elektriske pedalkraft et ekstra skub. I 2016 blev der solgt 41.000 elcykler i Danmark, hvilket svarer til, at cirka hver 10. solgte cykel i dag er en elcykel. Og salget bare stiger.
“Vi sælger stort set ikke andet for tiden. Det er alle aldersgrupper, der køber elcyklerne, og de erstatter simpelthen bil eller togkortet til jobbet. At køre en tur på 25 km på en elcykel er intet problem,” siger John Bertelsen, der er bestyrelsesmedlem hos Danske Cykelhandlere, hvor han er elcykelekspert. Han er også cykelmekaniker og direktør for Bike & Co. i Albertslund.
Elcykel-banden i Aarhus
Beboerbladet lod tre beboere fra Havnehusene på Aarhus Ø teste en 28” SCO Premium Shopper. Den sælges i Føtex og Bilka til cirka 12.000 kroner. Cyklen blev valgt som ’Bedst til Prisen’ i TÆNKs store elcykel-test sidste år. Den er nu på markedet i en forbedret udgave med lygter, men har fortsat elmotoren i forhjulet, hvilket betyder, at motoren trækker dig lidt som en knallert.
Vinderen af TÆNK-testen blev suverænt en Kalkhoff Agattu Dame i7, som koster omkring 15.000 kroner. Cyklen har centermotor, hvor motoren ligger i stellet ved pedalerne og giver en anden fornemmelse. Der er fordele og ulemper ved begge placeringer. Kalkhoff-cyklen vandt på stort set alle parametre i testen, som kan læses på taenk.dk.
Rita Malmstrup, 72 år, har kørt en elcykel i tre år. Veninderne Elisabeth Bach, 53 år, har kørt en elcykel i syv år og Inge Mikkelsen, 58 år, har aldrig kørt elcykel. De bor alle tre i Havnehusene og er aktive i motionsklubben i boligområdet, og Rita er også med i afdelingsbestyrelsen.
“Jeg har vænnet mig til at holde forbremsen inde, når jeg sætter mig op på den. Så kører den ikke væk med mig. Det har jeg prøvet én gang. Men det er dejligt med en elcykel. For min skyld kunne vi godt sælge vores bil,” siger Rita Malmstrup.
Inge Mikkelsen har ikke selv en elcykel, og da Beboerbladet kommer forbi, er det første gang, hun prøver en. Og hun er overrasket over, hvor nemt det egentlig er.
“Det er jo ikke svært. Man skal lige vænne sig til, at motoren ’tager ved’, når man træder, men det er nemt. Jeg har før overvejet at få fat i en, så nogle af mine lange ture kan blive mere overskuelige. Min mand og jeg har en ven, der er godt oppe i årene, og han kører gerne 20-25 km på sin cykel, når han er ude. Det giver luft og jo også lidt motion. Jeg kunne godt finde på at anskaffe mig en,” siger Inge Mikkelsen.
Køb kvalitet
Elcykeleksperten anbefaler, at man ikke går på kompromis med kvaliteten og anskaffer sig en cykel, hvor man kan få en god service.
“Hvis jeg skal anbefale en elcykel, så vil jeg sige, at det afhænger af temperament. Det er ligesom med biler. Nogle er helt vilde, andre mere afdæmpede. Men vælg et godt mærke. Det kunne være en Batavus, en Raleigh eller den danske Kildemoes. Det kan være lidt dyrere, men batterierne er gode, og der er reservedele på lager hos cykelhandlerne, som kan hjælpe dig, hvis du får problemer,” siger John Bertelsen.