En lille knægt i sorte Adidas-bukser står og venter utålmodigt med sin racercykel ude foran cykelværkstedet. Gearet på hans cykel driller.
“Den sidder fast i andet gear,” siger drengen til en ældre mand med langt hår og en trucker-kasket på, som bukker sig ned og inspicerer gearet. Ole Christensen Sand er en 55-årig beboer i Urbanplanen på Amager, der er frivillig på cykelværkstedet. Her hjælper han sammen med Hassan Dadkhad, Simon Christopher Hansen og Ahmed Omar al-Sermary områdets beboere med gratis at fikse alt fra ødelagte gear til punkteringer og nye dæk hver onsdag imellem klokken 15-17.
Inde på det lille værksted hænger der dæk i alverdens størrelser på væggen. Afmonterede baggagebærer ligger på hylden, og cykelslanger slanger sig i spande på gulvet. Cykelværkstedet ligger på en genbrugsstation, så alle reservedele kommer fra aflagte cykler, som enten bliver doneret af beboere eller de cykler, der er blevet givet til genbrug.

Giv kæden en kærlig hånd
Ole har været frivillig på cykelværkstedet i seks år og mener ikke, at man skal gøre cykelreparation værere, end det er.
“En møtrik skal enten skrues af eller på. Det er ikke den store videnskab,” siger han.
Derfor er hans første tip til, hvordan man får sin cykel til at køre som en drøm, også meget enkelt: Man skal huske at smøre kæden.
“Hver gang det regner, bør man give kæden imellem tandhjulene i toppen og bunden en omgang. Sprøjt et par gange og drej kæden en omgang, og så giv den en tur til,” råder han. “Så ruster den ikke.”
Men det er ikke helt lige meget, hvilken slags olie du bruger til kæden. Ole advarer imod at bruge den ellers populære kædespray, fordi den klistrer meget.
“Det virker meget bedre at bruge en syrefri cykelolie,” anbefaler han.
Hav grejet i orden
På væggen i værkstedet hænger nøgler og tænger sirligt på rad og række. De findes i alle de størrelser og udgaver, som en vaskeægte cykelsmed har brug for. Det er nemlig vigtigt at have grejet i orden, mener Ole Christensen Sand.
“Man skal i hvert fald have en 15-nøgle til møtrikkerne på hjulet,” siger han og rækker ud efter en gaffel-stjernenøgle, der har en skruetrækker i den ene ende og en gaffel i den anden.
Han er gammel klejnsmed og får julelys i øjnene, når han fortæller om værktøjet.
“Den her kommer med en skralde, så man hurtigt kan skrue bolten fast,” siger han og snurrer nøglen rundt, så den siger en høj skrattelyd.
“Der er også mange cykler, der er gået over til umbraco-nøgler,” forklarer han og anbefaler, at man tjekker, hvilke bolte ens cykel har.
“Køb et sæt gaffel-stjernenøgler, umbraconøgler og en god papegøjetang. Og en fladhovedet og en stjerneskruetrækker. Så kan man fikse det meste,” siger han.
På cykelværkstedet kommer folk tit og skal have lavet en lapning. Ikke kun af cykler, men også af klapvogne og løbehjul. Uanset køretøjet er Oles hemmelighed til en god lapning at tage sig god tid.
“Jeg kan godt lide at bruge 30 minutter på det. Jeg drikker altid en kop kaffe imens,” siger Ole, som har boet i Urbanplanen i 23 år.
Flere både voksne og børn er kommet til med deres cykler og en enkelt christianiacykel, der står parkeret i kø uden for værkstedet.
“Børnene spørger nogle gange, hvordan vi er blevet så gode. Det handler jo bare om at øve sig,” siger Ole og går i gang med at løse dagens næste cykelproblem.
