For et halvt år siden trådte kontanthjælpsreformen i kraft. Hvis du er en af de beboere, der har fået færre penge imellem hænderne, kan du opsøge Næstehjælperne, der er en græsrodsbevægelse med lokalafdelinger spredt over hele landet.
To gange om ugen bliver der åbnet op for et kælderlokale i boligafdelingen Vildtbanegård, hvor Næstehjælperne i Ishøj holder til. Bordene flyder over med brugt børnetøj, legetøj og masser af madvarer. Her har flere end 100 frivillige hjulpet til, siden en håndfuld beboere startede lokalafdelingen op i oktober sidste år.
Førstehjælpskasser til sultne børn
“Det har overrasket mig, hvor mange der sender deres børn sultne i seng hver eneste dag. Vi får stadig flere henvendelser fra især sultne børnefamilier,” siger Anne Harboe, der holder styr på “førstehjælpskasserne”, som blandt andet består af ris, pasta, flåede tomater og havregryn. Hun betaler varerne af egen lomme, og hver eneste dag bliver de sendt afsted til de kontanthjælpsmodtagere, der har mest behov for mere mad.
Et ældre ægtepar træder ind ad døren. Med sig har de flere kasser aflagt tøj fra børn og børnebørn samt to dukker.
“Jeg giver tingene væk lokalt, fordi jeg vil hjælpe Ishøjs egne børn,” siger Ingrid Jensen, der er pensioneret pædagog og derfor kender en stor del af børnene i kommunen. Og netop tanken om at hjælpe i nærområdet er det, der driver de fleste frivillige
i tøjkælderen, mener Henriette Flindt Madsen, der er med i “fødselsdagsgruppen” og derfor tropper op med kage, varm kakao og boller, når en børnefødselsdag står for døren. I denne måned står hun i spidsen for hele seks af slagsen.
Rykker ud til børnefødselsdage
“Modtagerne er altid enormt taknemmelige. Jeg har allerede samlet en hel sæk med bamser og Barbie-dukker til næste børnefødselsdag,” siger hun og fortæller, at hun netop har sat en dej over til den næste levering fødselsdagsboller. Hun er også med i “Nørklerne”, der er en gruppe frivillige, der mødes et par gange om ugen for at sy og strikke. Deres næste store projekt er strikkede dåbskjoler, der skal gå i rotation imellem de mest trængende børnefamilier.
Alle kan søge hjælp hos Næstehjælperne, og det kræver ingen særlige forudsætninger at blive frivillig. Henriette Flindt Madsen er selv sygemeldt fra jobbet som sosu-assistent på grund af kroniske rygsmerter.
“Jeg vil gerne hjælpe, selvom jeg ikke er på arbejdsmarkedet, og jeg glemmer smerterne, når jeg er i gang. Alternativet er at sidde derhjemme og blive ensom. Jeg har brug for at tale med andre end min mand og to børn,” slutter hun.
Beboerbladet nr. 2 - 2017