Beboerbladet.dk Sådan Råderetten er fantastisk
Sådan

Råderetten er fantastisk

Jan Kaare Palle Peter Skov 13. maj. 2015
Familie i Sønderborg udnyttede råderetten fuldt ud, da deres bolig skulle totalrenoveres. Resultatet er et hjem lige efter behov og smag.

Hvis man spørger Malene og Jens Krusegaard, hvor længe de vil blive boende i deres rækkehus på Rugtoften i Sønderborg, lyder svaret: “Vi flytter aldrig!”

Det er der en forklaring på. Parret og deres to drenge på syv og ni år har selv været med til at bestemme, hvordan boligen er indrettet, de har haft stor indflydelse på valg af materialer, og de har bidraget til at skabe lige netop det hjem, som passer familien, ved at sætte solceller på taget og ved at nyindrette den store have.

“Vi har tidligere boet i et andet rækkehus, som vi ikke var nær så glade for, fordi vi ikke kunne ændre ret meget. Nu har vi fået den bolig, som vi ønsker os, og da der er en masse fordele ved at bo til leje, bliver vi boende meget længe,” siger Malene Krusegaard.

Råderetten Ved at bruge råderetten har familien Krusegaard fået et dejligt lyst køkken , der hænger sammen med stuen. 1 af 2
Råderetten På første sal har familien fået fjernet en skillevæg, så de to sønners legerum er blevet meget større. Væggen skal etableres igen, hvis familien flytter. 2 af 2
Grundigt forarbejde

Da familien fik mulighed for at leje boligen, var de så heldige, at Sønderborg Andelsboligforening var gået i gang med en totalrenovering af afdelingen. Det betød, at de i kraft af råderetten kunne få indflydelse på alt, hvad der skulle bygges om eller installeres.

“Jeg havde på forhånd sat mig grundigt ind i mulighederne,” siger Malene Krusegaard. “Og med hjælp fra boligforeningen og totalentreprenøren fik vi mulighed for at fjerne skillevægge, vi fik køkken- og badeværelseselementer flyttet rundt og byttet ud med andre og en hel masse andre ændringer. Det var et stort projekt, som krævede en betydelig indsats, men det var det værd,” siger Malene Krusegaard.

Ikke dyr løsning

Under hele forløbet fulgte de renoveringen tæt og besøgte rækkehuset mindst en gang om ugen. Det betød, at parret blev opmærksomme på nye muligheder og opdagede småfejl i tide. Familien kunne derved i samarbejde med håndværkerne træffe de rigtige beslutninger, når der dukkede udfordringer op.

“Det er en rigtig god idé at sætte sig grundigt ind i tingene, før en renovering går i gang og at følge den undervejs. Hvis man har mulighed for det, fun­gerer råderetten perfekt,” siger parret.

Måske lyder det som en dyr løsning at ville være med til at bestemme så meget i sin bolig, men det afviser familien. Den samlede udgift for at få opfyldt alle ønsker har kun været om­kring 30.000 kroner, og huslejen for de 120 kvadratmeter bolig i tre etager er kun 6.500 kroner.

Få aftaler skrevet ned 

Det er en god idé at have tingene på skrift, når der træffes beslutninger inden for råderetten. 

Når man som familien Krusegaard bruger råderetten, er det en god idé at have styr på, hvad der bliver aftalt med boligorganisation og total­entreprenør.

Den erfaring vil Malene Krusegaard gerne give videre.

“Vi havde mange bolde i luften under renoveringen af vores bolig, og set i bakspejlet er jeg glad for, at vi havde aftaler og priser på det ekstra arbejde, der blev udført. Det gav et godt og konstruktivt forløb,” siger hun.

Det er vigtigt at indgå af­ta­ler om materialevalg med entreprenøren og om nedtagelse af skillevægge. Hvad skal regnes for en forandring, og hvad skal regnes for en forbedring af boligorganisationen.

“Vi har også indgået aftaler om, hvad der skal ske, hvis vi en dag flytter, men når en renove­ring strækker sig over flere måneder, er det særdeles vigtigt også at få små beslutninger i løbet af processen skrevet ned.

“Et eksempel kan være el-kontakter. Selvom man mundt­ligt har aftalt, at de skal være hvide, kan det nemt ske, at elektrikeren ikke har fået besked og sætter grå op. Og så er det ærgerligt, hvis der opstår tvivl om, hvad der faktisk er aftalt,” siger Malene Krusegaard.  

Tjek BL.DK

Hvis du vil vide mere om, hvordan råderetten fungerer, er det oplagt at tjekke bl.dk. Her er blandt andet en masse spørgsmål om og svar på, hvordan råderetten fungerer i praksis.

Print Send
Kommentarer

Kommentar kan ikke være tom.

Navn kan ikke være tom.