Beboerbladet.dk Sådan Ny entre, ny havestue og nyt bad
Sådan

Ny entre, ny havestue og nyt bad

Anette Løkken Sørensen Jens Bach 23. aug. 2016
Først var det kun midlertidigt. Så fik de en bedre bolig, og siden har Allan og Lene Pedersen ændret så meget på rækkehuset syd for Aalborg, at de vil blive boende resten af livet.
Ny entre, ny havestue og nyt bad Oprindeligt var der både entre og bryggers i Lene og Allans bolig, som her hos naboen Aase Andersen, men de to rum blev altså til ét. Allan og Lene bruger i stedet det fælles vaskeri. 1 af 2
Ny entre, ny havestue og nyt bad Lene Pedersen her i den nyrenoverede éntre, og hun er glad for, at der er kommet gulvvarme både her og i badet. 2 af 2

Hvad vil du helst forbedre i din bolig?

Hvis vi skal vælge, så er det vores entré,” vi er gladest for.

Ordene kommer næsten modvilligt fra Lene Pedersen, 62. Hun og gemalen Allan Pedersen har nemlig ændret så meget i deres hjem i Danagården i Svenstrup, syd for Aalborg, at de har svært ved at vælge, hvad der fungerer bedst.

De er nemlig også til­fredse med det nye badeværelse og den terrassedør, som afløste vinduet i køkkenet. Og så er der jo alt det udenfor, de holder af. Især på den her årstid:

Jeg har 300 planter,” fortæller Allan, 59, med en vis stolthed i stemmen.

Han ser ud over de tredive kvadratmeter rødstens­fliser, som han har lagt. På det, der tidligere var fælles­areal, men som nu er Pedersens terrasse med aftensol, gasgrill og blomster.

Interessen for haven er kommet. Jeg lavede ellers ikke ting selv, men over årene er jeg blevet en handyman,” fortæller Allan.

Den nye gårdhave er på parrets andenplads på listen over favoritforandringer på matriklen. Skarpt fulgt af bade­vær­elset. Det sort/hvide rum har fire år på bagen og er bygget op af Allan. Med hjælp fra hånd­vær­kere. Inventaret har parret selv købt – og det anbefaler Lene stærkt:

Så kan man selv bestem­me, og det er meget billigere end igennem boligforeningen,” siger hun.

I stedet for at låne pengene og tilbagebetale dem over hus­lejen, valgte parret at spare op og betale kontant. Det har de gjort med alle forbedringer i huset, der ­hører under Himmerland Boligforening.

Vi ville ikke stige i husleje. Vi sidder for de samme 6.000 kroner, som andre i tilsvarende boliger her i afdelingen, hvor der ikke er moderniseret,” siger Lene.

Forandring
Da hun og Allan flyttede ind i Danagården i 1996, boede de først i en toplansbolig med den yngste af deres tre børn. De var på udkig efter en ejerbolig med have, men da de fik tilbudt det enderækkehus, som de havde kigget langt efter, slog de til.

Det var heldigt, at vi fik huset. Vi blev rigtig glade for at bo her,” fortæller Lene.

De 90 kvadratmeter fungerede fint som familiebolig, men for nogle år siden syntes de, at huset trængte til et ansigtsløft:

I det gamle badeværelse kravlede Lene rundt med en citron imellem fliserne for at fjerne kalk: Det var så slidt, at det ikke virkede rent alligevel,” fortæller Allan.

Efter badeværelset havde Allan fået blod på tanden og gik i gang med entreen. Her var der oprindeligt en gang og et lille bryggers, som nu er slået sammen til en stor entre med et stort skab, nye fliser og gulvvarme.

I samme omgang fik huset nye døre og loft med spotlys i entré og gang. Parret har fået udgang til den nye del af haven fra køkkenet, hvor der før kun var et vindue.

Der har godt nok været noget snak herude om alt det, vi har lavet, men vi har fået tilladelse til det hele. Vi er glade for det, så vi flytter aldrig,” erklærer Lene.

Økonomi
Badeværelset blev renoveret for fire år siden. Det ville koste omkring 60.000 kroner, hvis man skulle have håndværkere på til 

det hele, men eftersom Allan selv har kunnet lave en del, har parret brugt omkring 37.000 kroner. Inklusive inventaret, som de selv har købt. 

Råderetten
Råderetten er den enkelte lejers mulighed for at forbedre boligen. Hvis det godkendes af boligforeningen som forbedringsarbejde, som langt det meste af Lene og Allans er, så forhøjer det lejeboligens værdi og giver ret til godtgørelse, hvis man flytter fra boligen igen.

Til gengæld er forandringsarbejde, hvor der ikke er foretaget en egentlig forbedring,  for egen regning og bliver ikke godtgjort, når du flytter.

I Lene og Allan Pedersens tilfælde er et træhus på et fællesareal og området omkring det forandringsarbejde (se næste side).

Uanset hvilken type arbejde der laves i boligen eller udenfor, skal man dog altid få tilladelse fra sin boligforening. 

......................................................................................................................................................................................................................
 


I træhuset er der plads til Allans haveredskaber og plæneklipper. Og til en høj bordplade, hvor han kan hygge med et af sine otte børnebørn.

Morfars legeplads 


Allan Pedersen fik tilladelse til at bygge -legehus på fællesareal. Han har selv bygget og betalt og føler, at det beriger hans hverdag.
 

Jeg ville gerne bygge et legehus til mine børnebørn, men jeg troede ikke på, at jeg ville få lov,” siger Allan Pedersen.

Alligevel søgte han om tilladelse til at opføre otte kvadratmeter legehus på fællesarealet, der omkranser hans og Lenes enderækkehus. Det er en hjørnegrund, der støder op til krat og træer, som vokser på voldene, der omgiver boligforeningens arealer.

Allan fik lov til at bygge, og i dag står der et sortmalet træhus på otte kvadratmeter. Omkring det har han lagt fliser, bålsted og et dæk­ken til sit brænde:

Her sidder jeg og hygger med børnebørnene,” fortæller Allan.

Det hele ligger på fælles­areal og hører ikke under råderetten. Hvis Allan og Lene engang flytter, kan de enten tage det med sig eller håbe, at de nye lejere vil overtage det:

Det betyder ikke så ­meget, for det er en stor glæde for os nu,” mener Allan og tilføjer:

Selvom jeg bor til leje, vil jeg stadig gerne gå at ordne. Andre er glade for, at haverne er små, men jeg kan godt lide, at der er noget at rive i. Der er da også andre, der har ladet sig inspirere til at få større haver,” fortæller Allan Pedersen.  


Beboerbladet nr. 3 - 2016

Print Send