Beboerbladet.dk Sådan Lavpris til beboere er et hit
Sådan

Lavpris til beboere er et hit

Jan Kaare Stefan Kai Nielsen 17. mar. 2015
Genbrugsbutikken i Farum Midtpunkt samler penge ind til fælles aktiviteter og sørger for, at beboerne kan få ting og sager til lavpris.

I mere end 20 år har Farum Midtpunkt haft en genbrugsbutik, der hvert år yder et pænt bidrag til en række lokale aktiviteter, og som er populær blandt beboerne.

Når butikken er åben, er det ikke usædvanligt, at kunderne står i kø for at komme til kassen, og der skal helst være to medarbejdere tilstede for at få tingene til at glide.

“Det er en af de bedste genbrugsbutikker i hele området, og priserne kan slet ikke sammenlignes med, hvad varerne koster fra ny,” siger en af beboerne Jette Karlsen.

Hun er fast kunde og køber tøj til sig selv og sin datter samt møbler.

“Jeg kommer også og bytter, hvis der er noget, som jeg gerne vil have. Sidst afleverede jeg et sofabord og fik to lamper med hjem. Jeg kan også finde på blot at aflevere noget, som jeg ikke længere har brug for,” siger hun.


Haddy Hermann hjælper en kunde med at finde rundt i Genbrugsens tøjafdeling.

Sparer ressourcer
Imane Belcaide er lige flyttet til en stor lejlighed i Farum Midtpunkt fra en lille på Nørrebro. Hun og kæresten har derfor brug for flere møbler, ting til at hænge på væggen, redskaber til køkkenet og legetøj til datteren.

“Jeg fandt ikke det hele, men der er gode ting i butikken, og det er rigtig fint at have denne mulighed for at handle billigt og købe noget, som andre beboere ikke længere har brug for. Genbrug er i det hele taget en god ide. Det sparer på ressourcerne, og pengene slår længere til,” siger Imane Belcaide.

Butikken, der lejer sig ind i nogle af beboernes fælleslokaler, er også et aktiv på andre måder. Her mødes beboerne og får en sludder, og uanset om man er god til tal eller ej, er der plads til nye ekspedienter ved kassen.

“Jeg kan ikke holde ud at gå hjemme uden at lave noget, så det er dejligt, at der er brug for mig her, siger Haddy Hermann, der hjælper kunder med at finde det, de søger, og desuden står ved kassen nogle timer hver uge.


Genbrugsen både sælger og reparerer cykler. Det er med til at give kunder i butikken.

Ordnede forhold en fordel
Faste åbningstider gør det nemmere at få succes med en genbrugsbutik.

Genbrugsen i Farum Midtpunkt har i mange år haft den samme frivillige og ulønnede ankermand. Han hedder Finn Larsen, og når butikken er åben, er han der næsten altid.

”Hvis jeg holder ferie, klarer de andre det, så jeg er ikke uundværlig, men det er godt, hvis en eller flere er faste i butikken, så der er styr på tingene,” siger Finn Larsen.

Det er også godt med faste åbningstider, så beboerne ved, hvornår de kan handle. Genbrugsen har åbent fem timer de fleste hverdage og den første lørdag i måneden, men mindre kan gøre det, hvis det kniber med ressourcer.

”Selvom vi har faste åbningstider, og selvom vi bruger vores interne tv og vores beboerblad til at fortælle, hvad vi har i butikken, er der beboere, som ikke kender os. Der skal hele tiden gøres en indsats for at informere om, at vi eksisterer, og hvad vi har af varer,” siger Finn Larsen.

Økonomien skal der også være styr på.

Finn Larsen står for regnskabet, for at gøre kassen op og gå i banken.
Overskuddet går til beboernes økonomiudvalg, der sørger for, at pengene bruges på aktiviteter til gavn for beboerne. Det kan være bebyggelsens seniorklub, istandsættelse af festlokaler eller børnenes fastelavnsfest.

”Vi har en række faste udgifter som husleje, el og indkøb af kaffe og kage. Vi har også engangsudgifter til for eksempel videoovervågning, så der er nok at bruge pengene til, men hvert år er der et overskud på imellem 25.000 og 30.000 kroner,” siger Finn Larsen, som kalder sig selvbestaltet genbrugsbestyrer.

Tips & gode råd

Før kassebog og årsregnskab
Kirkens Korshær, der driver genbrugsbutikker over hele landet, har disse regler: Hver butik har en kasserer, der står for økonomien. Kassereren eller en afløser indfører hver dag omsætningen i en kolonnebog og sætter pengene i banken. Kassereren kan hæve fra bankkontoen til at dække udgifter til husleje, el og andet. En gang om året udarbejder kassereren et regnskab, der viser, hvad der har været af udgifter og indtægter. Regnskabet for den enkelte butik indgår i Kirkens Korshærs samlede regnskab.

”Vi tænker genbrugsbutikker som en almindelig detailforretning, der skal have styr på omsætningen,” siger genbrugskonsulent i Kirkens Korshær, Peter Højer Hansen.

Hav det rette på hylderne
Hvis man starter en genbrugsbutik, er det vigtigt at have de rigtige varegrupper. I Genbrugsen i Farum Midtpunkt er der mest omsætning i tøj og flest penge i møbler, så de to varegrupper bliver der satset på.

Bøger, cd’ere, radio-tv-udstyr er også på hylderne, og så både sælger og reparerer man cykler.

”Mange beboere har brug for en cykel uden at have råd til en ny, og vi kan faktisk levere udmærkede modeller til en lav pris,” siger butikkens ankermand, Finn Larsen.

Gode tilbud hele tiden
Hvis kræfterne er til det, er det en god idé at sørge for, at der altid er gode tilbud i butikken. Det gør Genbrugsen i Farum Midtpunkt ved at handle ind i andre genbrugsbutikker og på markeder. På den måde får butikken et udbud af cykler, der kan sælges efter istandsættelse. Også sofaborde bliver hentet i andre genbrugsbutikker.

”Det er tit sådan, at nogle butikker har for mange eksemplarer af bestemte varer, som de derfor gerne vil af med. Vi benytter os også af, at der kan være gode ting at hente på genbrugsmarkeder,” siger Finn Larsen.
Print Send
Kommentarer

Kommentar kan ikke være tom.

Navn kan ikke være tom.