Beboerbladet.dk Sådan Hurra for mit helt eget køkken
Sådan

Hurra for mit helt eget køkken

Jan Kaare Jens Bach 17. aug. 2015
De individuelle muligheder i almene boliger er fine, mener Bente Simon­sen. Hun brugte råderetten til at få et bedre køkken og fik lov til at beholde det, da afdelingen skulle moderniseres.

Der er stor forskel på, hvilket køkken man føler sig godt til rette i. Nogle vil gerne have blanke overflader, så få ting på bordene som muligt og masser af lys og luft, andre foretrækker hylder og hjørner fyldt med køkkenting og sager, varme farver og hygge.
Bente Simonsen hører afgjort til den sidste gruppe.

Da hun for nogle år siden besluttede sig for at modernisere sin lejlighed på Sct. Jørgens Vej i Viborg, fik hun derfor indsat to gulv-til-loft-skabe med masser af plads til dåser, krukker, poser og køkkengrej. Hun fik også ovenskabe, og hun fik hylder til pæne ting og en bordplade, der var så bred, at hun kunne have frugtskål, koge­bøger og småtingskasse­ stående, uden at det gik ud over pladsen til madlavning. Ved vinduet i endevæg­gen blev bordet skåret skævt, så der var plads til en stol, så hun kunne sidde at spise et måltid uden at skulle rykke ind i stuen.

Vigtigt at føle sig hjemme
“Det er sådan, jeg gerne vil have mit køkken, fordi det er vigtigt at føle sig hjemme et sted, hvor man opholder sig så meget. Da afdelingen for et par år siden skulle moderniseres, var jeg der­for bange for, at det ville betyde, at det hele skulle rives ned, men sådan kom det heldigvis ikke til at gå,” siger Bente Simonsen.

I forbindelse med moderniseringen besluttede Boligselskabet Sct. Jørgen, som afdelingen hører under, at beboere, der havde moderniseret deres køkken eller badeværelse inden for 10 år, kunne slippe for at få dem ændret. Det omfattede Bente Simonsen.

Slap for tilbageskridt
“De køkkener, som de andre beboere har fået, har mere gulv, men også smallere borde og mindre skabsplads, så jeg ville have op­le­vet det som et tilbageskridt. Nu har jeg fået lov til at beholde rummet, lige som jeg vil have det. På den måde fungerer råderetten perfekt,” siger Bente Simonsen.

Byggeriet er fra 1950’erne, og både køkkener og bade­værelser er tidstypiske, hvilket vil sige, at de er lange og forholdsvis smalle. De er desuden placeret ved siden af hinanden og ud til opgangen, så det er vanskeligt at ændre på rummenes størrelse og facon.

“Den slags må man tage med, når man bor i en ældre lejlighed, og det gør ikke noget, når man har mulighed for at indrette rummene, som man gerne vil have dem, og beholde de løsninger, som man har fundet frem til,” siger Bente Simonsen.


HUSK, DET ER DIT PROJEKT 

Når du bruger råderetten, er det dit projekt og dine penge, der er i spil. Derfor er det en god ide at tage del i alle beslutninger. 

Da Bente Simonsen snakkede med sit bolig­selskab om det nye køkken, havde de forslag til indretning, og til hvilken køkkenleverandør der – fundet via en licitation – kunne levere det. Resultatet er blevet helt anderledes.

“Hvis man skal have lige præcis det køkken, som man drømmer om, bliver man nødt til at gå ind i processen og få indflydelse på de beslutninger, der træffes. Kun ved at gøre det fik jeg den rigtige økonomi og den rigtige udformning,” siger hun.

Boligselskabet mente et lille, lavt spisebord med to stole kunne være en god løsning, men Bente Simonsen ville have et højere bord med en spiseplads.

“Det betyder noget for mig at kunne kigge ud af vinduet, når jeg spiser,” siger Bente Simonsen. “Derfor var det ikke en god løsning, som boligselskabet foreslog. Nu har jeg ved hjælp af en høj barstol og  en forlængelse af køkkenbordet fået det, lige som  jeg ville have det.

Boligselskabet foreslog også en køkkenmodel, som Bente Simonsen syntes var forholdsvis dyr. Da hun fik et andet køkkenfirma involveret, kunne de levere et andet tilfredsstillende køkken billigere.

“Det valgte jeg,” siger Bente Simonsen med et smil. “Når man bruger råde­retten, skal man huske, at den, der betaler, bestemmer.”

TJEK BL.DK
Hvis du vil vide mere om, hvordan råderetten fungerer, er det oplagt at tjekke BL - Danmarks Almene Boligers hjemmeside www.bl.dk. Her er der blandt andet en masse spørgsmål om og svar på, hvordan du bruger henholdsvis individuel og kollektiv råderet.

Beboerbladet nr. 3 - 2015

Hvordan er dit yndlingskøkken indrettet?

Køkkenprojekter De nye køkkener i afdelingen er indrettet til effektiv madlavning, men ikke til længere ophold. 1 af 3
Køkkenprojekter Højskabet med frontudtræk er med til at give Bente Simonsen masser af plads til madvarer og krydderier. 2 af 3
Køkkenprojekter Køkken_3 3 af 3
Print Send