Beboerbladet.dk Portræt Mohamed Mujel fra -Motalavej cykler ud af kriminalitet
Portræt

Mohamed Mujel fra -Motalavej cykler ud af kriminalitet

Ole Ellekrog Alex Tran 23. aug. 2016
Tidligere direktør i Saxo Bank, Lars Seier Christensen, gav ham en racercykel, og så var vejen banet. Nu håber han på flere som sig selv i cykelsporten.

Det 19-årige stjernefrø fik sin interesse for -cykelsport ved et uheld.  I højsommeren 2010 som 13-årig blev Mohamed Mujel nemlig kørt ned af en bil. Skaderne var så alvorlige, at han blev lænket til sengen og til tv’et i halvanden måned, og da julisendefladerne ofte bærer præg af en massiv Tour de France-dækning, gav han sig for første gang til at følge med i det franske cykelløb.

Her kunne han se luxembourgske Andy Schleck fra danske Team Saxo Bank og spanske Alberto Contador udkæmpe en tvekamp over brosten og alper, imellem styrt og styrtregn og trods træthed og mælkesyre. Højdepunktet kom på 15. etape, hvor Andy Schleck i gul trøje angreb op ad en bjergside, men kort efter tabte sin cykelkæde og måtte overgive førertrøjen til den senere vinder, Contador. Mohamed Mujel var skuffet, men bidt.

“Jeg havde kørt på cykel nogle år tidligere, så jeg ville lige se, hvad det omhandlede. Og så blev jeg sgu fanget af det og lå i sofaen som en klovn og heppede fem timer hver dag i tre uger. Det, synes jeg, var fedt,” siger han.

Så da han kom på benene igen, gav han sig til at gå med aviser for at spare sammen til en cykel. De 10.000 kroner, han fik samlet sammen, rakte kun til en racercykel i den billige ende, men den var god nok til, at han kunne starte sin træning.

Cykling eller kriminel
Som årene gik, blev Mohameds træning mere og mere seriøs og talentet tydeligere og tydeligere. Men det var dog først i 2013, at han for alvor satte alt ind på at blive professionel.

Han vejede på det tidspunkt for meget og blev ligefrem mobbet på grund af de ekstra kilo. Og samtidig var han og kammeraternes drengestreger på Motalavej, BoligKorsør, begyndt at udvikle sig til ballade og kriminalitet. Så for at bekæmpe sin overvægt og for at undgå en kriminel løbebane, valgte han cyklingen til.

“Jeg sagde til mig selv, at hvis jeg vil noget med mit liv, så skal det være nu. Det var enten cykling eller at ende med at sælge stoffer et eller andet sted. Så siden dengang har jeg ikke lavet noget ballade,” siger han.

Meget kunne tyde på, at han traf den rigtige beslutning. For flere af hans venner fra dengang kom nemlig senere i fængsel, mens Mohamed selv snart for alvor kunne øjne en professionel karriere.

I 2014 gav satsningen udslag i en ny, dyr racercykel. Den fik han af Saxo Banks tidligere ejer, Lars Seier Christensen, som havde hørt om Mohameds talent, om hans baggrund, og at han ikke selv havde råd til én. Mohamed kunne nu droppe sit fritidsjob som cateringchauffør og satse fuldt ud på at træne.

Professionel i Italien
Og året efter, i oktober 2015, tog han endnu et skridt imod toppen. Han flyttede til Italien i jagten på en profes-sionel kontrakt. Det var en italiensk kammerat, som han havde mødt i Sharm el-Sheikh, der anbefalede det.

Da han drog sydpå, lakkede cykelsæsonen dog imod enden, og de fleste kontrakter for næste sæson var underskrevet. Derfor kørte han rundt i Italien i nogle måneder i uvished, inden hans agent fandt Fly Cycling Team, som han skrev under med i januar.

“Det er meget mere professionelt dernede. I Danmark skal du betale for at stille op til løb, selvom du er dansk professionel cykelrytter. I Italien kommer de med fjernsyn, og de betaler hotel for rytterne og for holdene. Man kan tydeligt mærke forskellen,” siger han.

Fly Cycling Team er et hold med en masse unge og tynde italienske bjergryttere, fortæller Mohamed Mujel. Selv ved han endnu ikke, hvilken slags rytter han er.

“Jeg kan godt køre lidt opad, men du skal ikke sammenligne mig med Contador, og jeg kan også godt spurte og køre tempo. Men jeg har kun rigtigt kørt på cykel i fire år, så jeg skal stadig lige finde ud af det. Der er jo ikke mange 19--årige, der bliver professionelle. Jeg kender ikke andre,” siger han.

Ballade i barndommen
I sin barndom var der ellers ikke meget, der tydede på, at Mohamed Mujel skulle gøre kometkarriere. Han var involveret i meget ballade og kriminalitet. Når han og vennerne kedede sig, lavede de hærværk og generede folk, fortæller han. Flere gange om ugen var han til møde på skoleinspektørens kontor.

“Da jeg var 15 år gammel, stjal jeg mine forældres bil og kørte rundt i kvarteret. Det opdagede politiet, og så kunne jeg vælge imellem 14 dage i fængsel eller samfundstjeneste. Kvarterhuset på Motalavej hjalp mig, så jeg kunne afsone min samfundstjeneste her. Så det gjorde jeg,” siger Mohamed Mujel.

Og biltyveriet er ikke engang den værste kriminalitet, han har begået. Hvad han ellers har gjort, vil han dog ikke røbe.

“Men jeg skal da ikke udelukke, at du ser det i en film om mig en dag.”

Han griner lidt, imens han fortæller historien. Men alvoren kan han også godt se.

“Det er da ikke sjovt, nej, men hvad kan man gøre? Sket er sket. Så må jeg lære af det og vise, at man ikke skal gøre sådan nogle ting.”

En sport for hårde bananer
Og det går Mohamed Mujel meget op i at vise de unge fra Motalavej. Han ved nemlig, hvad der drev ham selv ud i kriminalitet, og hvordan man kan undgå det.

“Det handler om, at de skal have noget at lave, og det skal ikke bare være at komme og hænge ud i et klubværelse. Der skal være nogle aktiviteter, så man ikke keder sig og begynder at lave ballade,” siger Mo-hamed Mujel.  

For ham var cyklingen den aktivitet, der for alvor afledte opmærksomheden fra fortidens ugerninger. Den kræver så meget dedikation, at man simpelthen ikke har tid til at kede sig.

“Jeg gik også til boksning i en periode, men hvis jeg var fortsat med det, tror jeg, der er større chance for, at jeg stadig havde lavet ballade i dag. Der var du færdig efter to timer, og så var det ud at lave ballade bagefter. Det har du ikke tid til med cykling. Det bruger du alle dine kræfter og al din tid på. Det er en sport for hårde bananer,” siger Mohamed Mujel.


Motalavejs børn er vilde med Mohamed Mujel, og han er vild med dem. I maj arrangerede han et stort cykelløb for dem.

Cykelløb for de unge
Den erkendelse håber han også, at andre danskere med indvandrerbaggrund kan komme til. Når han kigger rundt i den danske cykelverden, er den nemlig domineret af Anders’er og Jacob’er, ikke mange hedder Ahmed eller Hussein. Og også på verdensplan er han den eneste i sporten, der hedder Mohamed.

“Jeg tror, jeg er den eneste, ja. Cykling ligger simpelthen ikke til vores kultur, men det vil jeg gerne ændre på. Cykling er en fed sport, og jeg vil gerne have den ind i vores kultur,” siger han.

Store ændringer skal starte i de små, og Mohamed Mujel har startet sin mission med at få cykling ind i den mellemøstlige kultur hos de unge fra Motalavej. Her arrangerede han den 21. maj i år sit helt eget cykelløb: “Mohamed Mujel Invitational Race”. På tre ruter, en på 13 kilo-meter, en på 37 og en på 85, alle med start og mål på Motalavej, deltog både unge og gamle og både nybegyndere og garvede. Løbet havde mange deltagere, stor mediedækning og vil blive gentaget næste år.

“De unge drenge herudefra kommer jo altid hen og snakker, når jeg kommer med min cykel. En dag sagde de: ’laver du ikke snart noget ræs til os?’ Det, synes jeg egentlig, var en rigtig god idé. Jeg kan jo ikke blive ved med at låne dem min cykel,” siger han om inspirationen til cykelløbet, der, udover af Mohameds egen tid og egne penge, blev støttet af Bolig Korsørs Kvarterhuset og af Slagelse Kommune.

Mohamed Mujel håber nu, at løbet har plantet nogle frø hos hans unge fans. Så nogle kan følge i de fodspor, som han har trådt for dem.

“Ud af de minimum 50 børn, der synes, det er fedt, når jeg kommer kørende, der må sgu da være en eller to, som også kan køre stærkt på cykel. Det er bare svært, når de ikke kender til sporten.”

“Jeg vil gerne vise dem, at der er noget andet derude. At det ikke bare er ballade, og at det ikke bare er at gå i skole og få en uddannelse. Man kan også gøre andre ting,” siger Mohamed Mujel.

Familien hjalp for lidt
Disse andre, positive ting kan ellers godt være svære at få øje på, når flere af ens barndomsvenner i dag sidder i fængsel, når 15 af de 30 frivillige, der skulle hjælpe til ved ens cykelløb, sover over sig og ikke møder op, og når der ikke altid er lige meget hjælp at hente hjemmefra. 

Mohamed Mujels mor og far, der kom til Danmark som palæstinensiske flygtninge, før han blev født, har hjulpet, som de kunne. Men de har nogle gange manglet tid og penge, og den tid og de penge, de havde, skulle -Mohamed Mujel dele med sine fem søskende. Man kunne altid ønske sig lidt mere hjælp, siger han, men understreger, at han er glad for sine forældre.

Og forældrene er ligeledes stolte og støtter op om Mohamed Mujels cykeldrømme. De ville dog nok have foretrukket, at han tog lidt mere uddannelse end det grundforløb som cykelmekaniker, som det indtil videre er blevet til, fortæller Mohamed Mujel.

“Men når jeg er færdig med min karriere, har jeg jo tjent så mange penge, at en uddannelse ikke er nødvendig. Det tænker jeg ikke så meget på nu. Men måske vil jeg gerne starte en cykelklub eller lignende for børnene her på Motalavej, når jeg er færdig,” siger han selvsikkert.

Giver aldrig op
Indtil videre er Mohamed Mujel fortsat på vej fra en verden til en anden. Væk fra et udsat boligområde, der ikke rummer mange som ham, og ind i en sport, hvor han også vil blive en éner.

“Jeg tror ikke, du kan finde én anden, som vil kunne klare livet i mit sæde. Mine venner herudefra bliver trætte og giver op, bare de skal køre ned i Lidl. Og alle de andre cykelryttere har forældre, der kan hjælpe med at købe en racercykel og med at køre dem til og fra løbene. De ting har jeg selv skullet klare,” siger Mohamed Mujel.    

Specielt hans kammarater fra Motalavej kunne lære noget af den dedikation, som cykelsporten kræver. Måske kan alle ikke blive professionelle cykelryttere, men mange kan opnå mere, end de gør.

“Jeg har prøvet at have nogle af mine kammerater med ude på en cykletur, men de giver altid hurtigt op og sætter sig og ryger en joint. Det er så let at give op. Det er det lette valg. Men for mig er det slet ikke en mulighed.”

“Jeg tror, det er derfor, cykling ikke er i vores kultur. Alle giver op, inden de når at starte,” siger Mohamed Mujel.  

 
KVARTERHUSET MOTALAVEJ
Kvarterhuset på Motalavej i Korsør, hvor Mohamed Mujel er kommet meget, blev bygget af Bolig Korsør som en del af den boligsociale helhedsplan for området. I Kvarterhuset er der blandt andet cafeteria og computerrum, og personalet arrangerer aktiviteter for hele områdets beboere. For eksempel har Mohamed Mujel været i Lalandia.

En boligsocial helhedsplan startes, når et boligområde oplever for mange sociale problemer. Formålet er at ændre den negative udvikling i området, og det gøres ved for eksempel at arrangere lektiecafeer, gældsrådgivning og fritidsjob, der skal få beboerne ud af arbejdsløshed og kriminalitet.


Beboerbladet nr. 3 - 2016

Print Send