Beboerbladet.dk Portræt Fra Champions League til Aalborg Øst
Portræt

Fra Champions League til Aalborg Øst

Lukas Slot Folting Søren Schnoor 15. apr. 2015
Det er de færreste,der kommer ud på en rejse, som den LyngeJakobsenhar været på. Fra en opvækst i et af Aalborgs arbejderkvarterer arbejdede han sig op som sportslig leder for en af Danmarks størstefodboldklubber. Nu laver han frivilligt arbejde for at hjælpe børn og unge i Aalborg Øst.

“Er det ikke dig, der var chef i AaB? Du har vundet den der pris på 75.000 kroner,” spørger en af drengene. “Jo det er det,” svarer Lynge Jakobsen med et bredt smil. Stedet er kulturhuset Trekanten i Aalborg Øst, hvor syv drenge sidder og bruger den første del af eftermiddagen på at hygge sig med at spille computerspil. Men da Lynge Jakobsen, den tidligere sportsdirektør og administrerende direktør i fodboldklubben AaB, stikker hovedet ind ad døren, bliver opmærksomheden for et øjeblik vendt væk fra skærmen. 

Prisen, der blev talt om, hedder Rodeprisen og bliver uddelt af Viasat til personer eller initiativer, der har gjort en særlig indsats for dansk fodbold. I 2013 gik den til blandt andre Lynge Jakobsen. Og efter at have talt med drengene i Trekanten om, hvorvidt pengene fra prisen er brugt på en Ferrari, får drengene på hver deres telefonkamera foreviget mødet med manden, der om nogen kan kalde sig Mister AaB.

Og hvad laver Lynge Jakobsen i Aalborg Øst? Efter han stoppede som sportsdirektør og administrerende direktør i AaB i sommeren 2013, er han gået på efterløn, men det betyder ikke, at han har smækket benene op og bare bruger tiden på afslapning. Han sidder i bestyrelsen i AaB på vegne af klubbens amatørafdeling, Aalborg Boldspilklub af 1885. Og så laver han frivilligt socialt arbejde i Aalborg Øst. Efter at have fejret danske mesterskaber med AaB og oplevet livet som VIP-person i selskab med nogle af verdens største fodboldklubber i verdens fineste klubturnering, Champions League, foregår arbejdet nu under betydeligt mere beskedne rammer, drevet af en social tankegang, der altid har fulgt ham.

Kan ikke vende ryggen til

Allerede under opvæksten på Lollandsgade i østbyens arbejderkvarter lærte han, hvorfor det er vigtigt at være god ved andre mennesker. Og det er en ting, som han har bragt med sig frem til i dag. “Min mor sagde til mig, at hvis du opfører dig ordentligt over for andre, så får du det igen. Og de bånd, vi får spillet ind de første år af vores liv, er faktisk ikke til at fjerne igen, så vores ballast har vi selvfølgelig med hjemmefra. Men jeg har vel altid haft det sociale gen – så meget, at jeg faktisk kan komme til at blande mig for meget,” fortæller han. Det er en tankegang, der har fulgt ham igennem hele hans liv. Fra karrieren som aktiv fodboldspiller, hvor han som AaB’s første professionelle kontraktspiller opnåede 267 kampe på førsteholdet, over tiden som ansat i Aalborg Kommune, hvor han var kontorchef i Socialforvaltningen, og siden til arbejdet som sportsdirektør og administrerende direktør i AaB. Nu skal den bruges til at afhjælpe nogle af de problemer, der er i Aalborg Øst. “Jeg er skruet sådan sammen, at jeg ikke kan vende ryggen til et sted med problemer og sige, at ’så kan de da bare have det så godt’. Altså hvem fanden kan egentlig tillade sig at vende ryggen til nogen, der har det pissedårligt, hvis man selv har det pissegodt?” Hans arbejde i Aalborg Øst går ud på, at han sammen med sin kollega Mette Heide Andersen skal forsøge dels at skaffe fritidsjob og praktikpladser til de unge fra området, og så at få så mange børn og unge som muligt til at dyrke sport. Som medlem af bestyrelsen AaB på vegne af amatørafdelingen medfølger det frivillige arbejde. Og AaB af 1885 har lavet aftaler med Aalborg Kommune og Danmarks Idrætsforbund, der bygger på den boligsociale helhedsplan, der er lavet for Aalborg Øst. Det blev Lynge Jakobsens vej ind i det frivillige arbejde i området. Når han fortæller om sit nye arbejde, er det tydeligt, at engagementet ikke er blevet mindre, selv om der ikke længere står Champions League på menuen. Hans faste blik og ilden i øjnene viser, at han brænder for den sag, han arbejder for. Han håber, at dét at få unge i arbejde og dét at få flere børn og unge til at dyrke sport kan give dem nogle nye værktøjer. “Her kan der komme en mulighed for at gå ud at spejle sig i noget andet end det, man bare har inden for sin egen dør og i skolen. Og det er noget, jeg tror på, er helt afgørende for, at mange unge kan få en anden tilgang til livet og lære mere om, hvad der skal til for at klare sig,” siger han.

Der er en let frustration at spore i Lynge Jakobsens stemme, da han fortæller om, hvorfor dét at hjælpe børn og unge giver ham det nødvendige drive til at løse sine nye opgaver. “Noget af det, som gør mig rigtig ked af det, men samtidig også lidt tændt, det er at se, hvor forskellige opvækstvilkår børn har. Fuldstændig tilfældigt, fordi de jo ikke vælger deres vilkår selv. Når man selv har været så skide heldig her i livet og er faldet ned det rigtige sted, så kan jeg blive dårlig, når jeg ser, hvad nogle børn må slås med.”
Ansigtet skal bruges Nu har han chancen for at være med til at skabe nogle bedre vilkår for børn og unge i Aalborg Øst. Et område, der har nok problemer, alene i det omdømme det har i offentligheden. En placering på regeringens liste over udsatte områder skaber nemlig visse fordomme om de store boligområder. Nu kan Lynge Jakobsen bruge sit eget image til at prøve at skabe et bedre billede af Aalborg Øst, når han skal få de mange virksomheder, der er i området, til at skabe fritidsjob og praktikpladser til områdets unge. “Et andet arbejde havde måske været spild af mit ansigt. Det er ikke for at prale, skal jeg lige understrege, men jeg kan komme igennem nogle steder, hvor det er lidt sværere for andre. Det skal ikke misbruges, men det ville være tåbeligt ikke at bruge det, hvis det kan have en positiv effekt,” siger han. I første omgang handler det om at komme på en masse virksomhedsbesøg i området. Han mener ikke selv, at han har været på nok virksomhedsbesøg, siden han startede i arbejdet i august. Derfor er hans mål at indhente det i de næste måneder. Men virksomhedsbesøg er ikke den eneste måde, han kan styrke og promovere det sociale arbejde i Aalborg Øst på. Det er lige så vigtigt at få gjort opmærksom på, hvad det er, han arbejder med, og dermed få skabt noget opmærksomhed om projekterne i Aalborg Øst. “Jeg er også ude at holde en masse foredrag, hvor folk spørger til, hvad jeg laver. Og det er så mærkeligt, at folk tror, jeg er begyndt at spille golf. Jeg er ikke begyndt at spille golf, jeg er begyndt at sidde her i Aalborg Øst. Og her har jeg mulighed for at sende nogle holdninger afsted: At vi alle sammen skylder at gøre en indsats for andre, som har det halvskidt.”

Savner ikke det gamle arbejde

Et af de steder, hvor han prøver at åbne mulighederne for de unge i området, er i Synshallen A/S, der ligger i Aalborg Øst. Her ankommer han til et varmt håndtryk fra Mads  Kaae Jørgensen, som han allerede er i dialog med omkring mulighederne for at skabe et fritidsjob i virksomheden. Et sted, hvor man, allerede før Lynge Jakobsen startede, har vidst, hvem han er, og hvad han står for. Det er et af resultaterne af, at han igennem de sidste 17 år har stået i spidsen for en af Danmarks største fodboldklubber og været en af de vigtigste repræsentanter for dansk fodbold. For mange var hans afsked en trist begivenhed, men det var det ikke for hovedpersonen selv: “Det har vist sig, at jeg var færdig med mit arbejde som direktør i AaB. Der er mange, der har spurgt mig, om ikke jeg savner at tage med til udekampe i Esbjerg, men jeg må sige, at jeg ikke savner en skid. Jeg har været med til udekampe så mange gange, så jeg ved lige nøjagtigt, hvad der sker. Men jeg kan nu ikke forestille mig, at jeg ikke er på stadion, når vi spiller hjemme.”

OM LYNGE JAKOBSEN

Født den 10. november 1950 i Aalborg. Gift med Birgitte, som han mødte til en skolefest i barndomskvarteret.
Sammen har de sønnerne Thomas og Rasmus. Blev for fire måneder siden bedstefar til tvillingerne Mathilde og Josephine.
Fra 1996 til 2013 var han sportsdirektør i AaB, fra februar 2012 også administrerende direktør.
Inden da arbejdede han som kontorchef i Socialforvaltningen i Aalborg Kommune.
Som AaB’s første professionelle kontraktspiller opnåede han 267 kampe for førsteholdet.


Beboerbladet nr. 1 - 2014
Print Send
Kommentarer

Kommentar kan ikke være tom.

Navn kan ikke være tom.