Beboerbladet.dk Mad med Mik Enlige men absolut ikke ensomme
Mad med Mik

Enlige men absolut ikke ensomme

Mik Schack Thomas Arnbo 11. maj. 2015 portræt
Danmarks bedste nabo skal læses i flertal. De to kvinder bag foreningen Kongevængets Enlige Mødre/Fædre i Hillerød er blevet fejret som vindere af Beboerbladets store konkurrence. Festen samlede fuldt hus og gav dem smag for bluesmusik.

“Her findes ikke en eneste rigtig slagter i hele Hillerød,” lød det lettere forarget fra Jørgen Larsen, som derfor var kørt til Torpegård Slagterbutik i Skævinge efter de to store flotte oksefileter, som lå parat i køkkenet, da Beboerbladets udsendte ankom til selskabslokaleti Østervang, som er en del af Kongevænget-bebyggelsen i det østlige Hillerød. Anledningen var en fest for Hanne Larsen og Majbritt Lykke Baun, som har taget initiativ til en forening, hvor områdets enlige mødre og fædre kan mødes dagligt på bænken imellem legepladsen og boldbanerne for at snakke, drikke kaffe, hygge og især holde øje med børnene, så de ikke bliver udsat for – eller selv laver nogle af de “mange numre, de unge udviser herude,” som Hanne Larsen så pænt formulerer det. Festen var kommet i stand på Beboerbladets foranledning, da vi lanKlapsalver cerede “Danmarks bedste
nabo.” 

FLØDEKARTOFLER
Denne ret skal ikke spares ihjel med hverken vand eller letmælk. Der skal store mængder ren pisefløde i! Den skal være cremet og lækker.

Du skal bruge:
1½ kg kartofler en klump smør
1 liter piskefløde
2 store æg
4 fed hvidløg
Muskatnød
Ost (helst emmental)
1 tsk frisk timian
Salt 
Peber

Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Pil løgene, og skær dem i tynde skiver.

Smør et ildfast fad med en klump smør. Dækfadet med et lag kartofler, et lag løg og endnu et lag kartofler.

Riv muskatnød ud over. Drys med timian, salt, peber og hvidløg.

Riv os til den dækker.

Dæk med endnu et lag kartofler og løg.

Hæld piskefløde over indtil kartoflerne er dækket. Riv mere ost over.

Bag flødekartoflerne 1 time i en 200 grader varm ovn.

God fornøjelse med flødekartoflerne!
Se hele opskriften

Skarp konkurrence
Efter utrolig mange indlæg og fortællinger om fantastiske, hjælpsomme og tilstedeværende naboer i hele landet, faldt læsernes valg på Hanne Larsen og Majbritt Lykke Baun som modtagere af prisen med følgende fest. Hertil var jeg indforskrevet som køkkendirigent og musikalsk underholder. I samråd med prisvinderne fandt vi frem til den festmenu, de fleste deltagere foretrak: Helstegt oksefilet, flødekartofler, salat, islagkage, vin og sodavand. Og frem for alt et fadølsanlæg med landets bedste pilsner fra Hancock-bryggeriet i Skive. Denne menu er børn normalt glade for, idet der tilsyneladende ikke er så meget køkkenarbejde i den. De sad da også alle sammen inde i feststuen og spillede computerspil. Indtil jeg fik øje på poserne med frosne kartoffelskiver fra det lokale Spar-supermarked, som er den eneste butik i hele området. 

Børnene i sving
Alle, som har prøvet at holde fest, ved, at den altid er i køkkenet. Uanset størrelsen. Derfor blev der sendt en depeche af sted til købmanden efter rigtige, friske kartofler, som skulle skrælles. Mange kartofler, fordi vi forventedes at blive mange til festen. Børnene overvandt skuffelsen og gik i gang med skrælleriet med krum hals. Der blev skåret tomater, agurker og icebergsalat. Der blev åbnet øl og sodavand. Køkkenet summede af glæde og forventning. Musikerne Peter Nande og Tim Lothar stillede anlæg op, og festdeltager Inex Jensen fik, som om hun aldrig har lavet andet, ridset de to oksefileter, krydret dem med salt og peber og bakset dem ind i en af de to fine indbyggede ovne, som selskabslokalets køkken er forsynet med. Den anden ovn blev fyldt op af fade med børnearbejdede kartofler og løg i sirlige skiver overhældt med piskefløde i rigelige mængder, revet ost, muskatnød, timian, hvidløg, salt og peber. Festen var i gang, allerede inden de første gæster var ankommet. Hvilket var pragtfuldt, da ingen anede, hvor mange som ville deltage. Foreningen Kongevængets Enlige Mødre/Fædre har nemlig ikke eksisteret særlig længe. “Det hjælper lidt på udbredelsen, at foreningen har været på forsiden af Hillerød Posten og i Beboerbladet,” sagde den ene medstifter Majbritt. “Men folk kommer ikke ud af busken og melder sig ind. Her er ellers nok af enlige med børn. Det er virkelig rart at tale med ligestillede om de børneproblemer, som kan opstå, og som andre er to om at løse.”

To mødre, fire børn
Majbritt Lykke Baun har to børn på 11 og 13, har boet fire år her i Østervang 1, som er blokbebyggelsen i modsætning til Østervang 2, som er rækkehuse, og er glad for at være her. Hun er opvokset i Hillerød, som man kan kalde hovedstaden i Nordsjælland, og ville gerne tilbage igen efter at have boet i Græsted et stykke tid. Til daglig arbejder Majbritt i en boghandel i Allerød, hvor hun tydeligt mærker, at supermarkederne også er begyndt at sælge bøger. Og at nethandlen er stigende. Boghandlen fik endda tilbudt at få posthuset lagt ind i butikken, men sagde nej tak, fordi det virker dumt, at de bøger, som bliver købt over nettet, skal afhentes i boghandlen. Hanne Larsen er udlært kok i Gilleleje, men arbejder nu i hjemmeplejen. Hendes børn Philip Viktor og Mary Louise er vant til at arbejde med mor i køkkenet og gik her ved forberedelserne vildt op i at hakke hvidløg, timian, grøntsager og løg.

Et smut i haven
“De er fra kolonihaven,” udbrød Hannes far, Jørgen. “Der er ikke så meget smag i dem, man køber. Vi har også masser af chiliplanter i drivhuset,” fortsatte han og pegede på min chiliskjorte, “måske vi skulle pifte retterne lidt op?” Det var jeg da frisk på, så vi kørte lige over i kolonihaven ganske kort fra Kongevænget og høstede nogle ualmindelig smukke habanero-chili. Det er de stærke lygteformede, som har den bedste aroma af alle chilier, som i allerhøjeste grad ville pynte i et par af flødekartoffelfadene. Med forsigtighed forstås. “Vi får frø fra England,” supplerede hans samlever, Inex Jensen. “En fem-seks slags, og ikke de der snackpebre. Kun de stærke. Vi fryser dem ned, så vi har til resten af året, for vi kommer dem i ALT. Kylling. Biksemad.Gryderetter. Men nogle gange bliver det for meget. Eksempelvis med denne her,” sagde Inex og holdt
den nydelige røde habanero frem. “Spidsen af sådan en ødelagde hele retten.” Ikke underligt for det var ikke en habanerochili, men derimod verdens næststærkeste chili, Naga Morich, (eller Bhut Jolokia, som den også kaldes), som kan slå en død mand ihjel. Den måles til over en million enheder på den såkaldte Scoville-skala for smagsstyrke, hvor habanero “kun” er målt til imellem 100.000 og 350.000 enheder. Og den er altså VIRKELIG stærk. Den absolut stærkeste chili til dato er “Trinidad Moruga Scorpion,” som er målt til imellem halvanden og to millioner enheder. Denne Naga Morich valgte vi alligevel at undlade i flødekartoflerne af helbredsgrunde. Kujoner! – vil nogle måske sige. Men nej du. Vi var jo til fest – ikke en del af et offerritual.

Ukendt musiksmag
Og gang i festen kom der, da gæsterne indfandt sig til seje bluestoner fra mundharpespilleren og sangeren Peter Nande, guitaristen og sangeren Tim Lothar og mig selv, sagde hunden, på vaskebræt. Dansen gik, og begge nabopriste værter fortalte senere, at de ikke anede, de kunne lide god blues. Ikke før denne festaften, som efterhånden fik samlet fulde huse i kælderlokalerne under den gule murstenskarré i det østlige Hillerød. Både naboer og venner kom med gaver, holdt taler, takkede og var oprigtigt imponeret over den indsats, Hanne og Majbritt lægger i at få bebyggelsens beboere til at interessere sig mere for hinanden, være noget for hinanden og passe godt på hinanden. De fik dobbelt så mange stemmer som nummer to i Beboerbladets læserafstemning. “Bænken giver sammenhold,” som Dorit Nielsen udtrykte det. “Vi kender hinanden. Jeg kom hertil for et år siden og er nu mere inde blandt mennesker her, end jeg var, da jeg boede i hus i den anden ende af Hillerød. Vi var ikke i nærheden af det sammenhold naboerne imellem, som jeg oplever her. Man bliver afhængig af det.” Foreningen Kongevængets Enlige Mødre/Fædre får flere og flere medlemmer, som sammen eller på skift sidder på bænken ved Brohuset bag legepladsen til kl. 23 og passer på børn, unge og hinanden. “Vi ER her,” som Hanne Larsen stolt udtrykker det. “Og nu tør de ældre også komme.” “Ja, der bliver også flere, som tager med på vores udflugter. Senest var vi i Legoland,” tilføjede Majbritt Baun. De eneste, som mærkeligt nok ikke kom, var det flertal af Kongevængets beboere, som ikke har dansk oprindelse. De blev desværre også helt væk fra festen for deres bedste naboer Hanne Jensen og Majbritt Lykke Baun. Forhåbentlig vil flere deltage, efter de læser dette.

Tillykke med det gode naboskab!

Årets nabo 2013 Klapsalver til musikken før de går til bords. Hanne Larsen (tv) og Majbritt Lykke Baun omgivet af venner og naboer. 1 af 5
Årets nabo 2013 Majbritt Lykke Baun sørger for, at kravetøjet sidder rigtigt på sønnen Marcus. 2 af 5
Årets nabo 2013 Hanne Larsen giver borddækningen et sidste tjek. 3 af 5
Årets nabo 2013 Jørgen Larsen har drivhus i nærheden. Hans chilier er så stærke, at de skal bruges i særdeles små doser. 4 af 5
Årets nabo 2013 Trioen Peter Nande/Mik Schack/Tim Lothar morede sig lige så meget som festen deltagere. 5 af 5
Print Send

Relateret artikler