Beboerbladet.dk Mad med Mik “Dronningen” af Nørrebro Vænge blev årets nabo
Mad med Mik

“Dronningen” af Nørrebro Vænge blev årets nabo

Mik Schack Lars Bertelsen 24. aug. 2016
Carmina Andersen har været med til at starte “Piskeriset” op, et madhus for beboerne på Nørrebro Vænge. Områdets krydderurtehave har hun også anlagt.
Se hele opskriften

Mon ti kilo er nok til tres mennesker?”

Vi tager tolv kilo for en sikkerheds skyld, og de skal nok blive spist. Spørgsmålet er bare, om de tolv kilo så skal være kyllingehjerter, frisk kyllingelever, komave, lammehoveder, lammefødder, kalvehjerter, lammelever, kalvelever, hakket oksekød, hakket lammekød, hele kyllinger, kalveskank, oksefilet, højreb, hjemmelavede oksepølser eller noget helt andet. Vi kan få det hele, bortset fra svinekød.

Det skal være kalvekød,” siger Carmina Andersen bestemt. Jeg tror ikke, vores beboere er vant til at spise ret meget fra det ellers store udvalg af friske slagtervarer her, selvom vi bor på Nørrebro. Der er mange ældre mennesker.”

City Slagter lige ved Nørrebro Station tilbyder både yderlår og klump skåret i pæne tern, så vi ikke skal stå at kæmpe med det
i køkkenet i fællesgildesalen under den store lang­strakte­ bebyggelse Nørrebro Vænge, hvor festen for Årets Nabo 2016, Carmina Andersen, skal stå. Det er også sjældent, at fælleskøkkener har skarpe knive, men det har slagteren og tager ikke ekstra for at skære kød ud. Nærmest tværtimod. Kilo­prisen er næsten det halve af, hvad slagteren i ­supermarkedet havde tilbudt Carmina dagen inden.

Til gengæld har super­markedet bragt alle de andre varer, vi skal bruge til festen.


Annelise Pedersen og Tove Thomsen går til hånde med aspagesene, imens Årets Nabo og Beboerbladets udsendte ivrigt diskuterer sødmen i dessertjordbærrene.

24 nationaliteter
Måltidet består af kalvefrikassé med nye danske kartofler, nye jordbær og Hansen is, for vi vil ikke servere noget, som udelukker visse af de 24 forskellige nationaliteter, som bor i Nørrebro Vænge.

Madklubben Piskeriset”, som er et af Carmina Andersens initiativer, er med til at tilberede middagen i god tid. Især Annelise Pedersen og Tove Thomsen står klar med forklæder og køkkenknive og venter på, at vi kommer med kødet.

Det første, vi gør i det velindrettede fælleskøkken, er at fordele kødstykkerne i to store gryder, dække det med vand og herefter finde ud af, at gryderne nu er så tunge, at vi ikke kan flytte dem over på komfuret. Ud med vandet og på komfuret med gryderne, som så på­fyldes vand, laurbærblade, peberkorn, gulerodsstykker, porretoppe, selleri­knold og løg og sættes til at simre i de næste timer.

Nul hvidløg
Annelise ser, at jeg har noteret i opskriften, at der eventuelt kan tilsættes et fed hvidløg eller to i gryderne og sætter sig helt klart igennem med et NEJ, der skal IKKE hvidløg i. Det er en gammel dansk ret. UDEN hvidløg. Og derved bliver det. Annelise og Tove har lavet mad, siden de var helt unge, så de ved noget om det. Det skal ikke blive for fremmedartet, selvom vi er på Nørrebro.

Imens kødet simrer, og Annelise og Tove holder en lille pause, går vi sammen med beboerforeningens bestyrelsesformand og næstformand, Simone Bille og Ulla Ekberg, op og ser Carmina Andersens flot anlagte krydderurtehave, som er placeret imellem to husblokke op ad muren ind til Nørrebroparken, som er nabo til Nørrebro Vænge.

Muren er dækket af graffiti, men ikke af den sædvanlige slags. Her er det et kunstværk udført af en lokal graffitikunstner, som nyder så stor respekt blandt graffitifolket, at ingen andre kommer og smører deres tags ud over murene i bebyggelserne længere. Siden de blev renset for oversmurt graffiti, er husmurene og gadedørene holdt rene.

Graffitimuren danner faktisk en smuk ramme om alle højbedene med alskens forskellige krydderurter, som beboerne har sået, dyrker og benytter i stor stil. Så meget endda, at denne krydderurtehave var med til, at Carmina blev stemt ind som Årets Nabo. Nå ja, så er der jo også lige de små aflukkede haver imellem husene, som Carmina ligeledes har fået i stand med havemøbler, griller, blomsterkummer og alt det, som giver beboerne mulighed og lyst til at samles og nyde hinandens selskab her.

Fuglefløjt og ingen bilstøj
Ude på plænerne imellem karreerne er en stor samling beboere i gang med at spille boule og drikke kaffe og bajere med blødt brød. Latter og snak blandes med fuglefløjt og mågeskrig. Ikke en lyd af storby er her. Ingen bilstøj overhovedet! Her er påfaldende fredeligt.

Oppe fra Ulla Ekbergs lille lejlighed, som vender ud imod Nørrebroparken, ser vi et myldrende folkeliv på parkens græsarealer og ved borde og bænke. Her er ligeledes anlagt byhaver med grøntsager og urter, så kvarterets børn får mulighed for at dyrke og forstå naturen, selv om vi er midt i en storby. Her dyrkes sport og pushes hash og alskens andre sysler, som gør, at parken benyttes flittigt af alle. Hvilket Københavns Kommune ikke har taget højde for, idet der stort set ingen toiletter er i parken.

Det giver ganske ofte Ulla Ekberg mulighed for at se måneskin” fra sin førstesals lejlighed, når damerne lige skal om bag det omkransende buskads for at lette sig og blotter deres hvide halvmåner lige foran hendes vinduer.

Hvilket på en måde er i tråd med historien for området, som i 1864 blev udlagt som jernbaneterræn for Klampenborg banen, som gik fra den daværende hovebanegård på Axeltorv (nuværende Palads Biograf), hen over søerne ved Søpavillonen og videre igennem det, vi i dag kalder Nørrebroparken, ud langs Rovsinggade, over Lyngbyvej og ud til Hellerup og Klampenborg.

Sporarealet over Nørrebro blev nedlagt i 1921. Men da banen stadig var der, brugtes den også til at transportere latrin fra det indre København ud til tømningsområderne ved Lygten og Lersøen. Derfor kan det betragtes som en historisk tilbagevenden, når befolkningen i dag bruger kanten af parken til at komme af med deres latrin. En historie, Ulla Ekberg, Carmina Andersen og de andre ikke var bekendte med, selv om de har boet her i mange år efterhånden.

Udfordringer med tunge gryder
Tilbage i gildesalen er flere frivillige fra madklubben Piskeriset ved at dække borde og pynte op med boblevand, som Carmina ynder at kalde champagnen. Hun eeeelsker boblevand, forsikrer hun med et kæmpe grin, så der skal være nok af det til fejringen. De indbudte beboere er efterhånden ved at indfinde sig, så vi skal have fart på med den resterende tilberedning af hovedretten. Ud med de udkogte grøntsager og i med nogle nye og friske. Men så dukker en forhindring op.

Vi havde hældt vand på kødet, mens gryderne stod på komfuret, og nu, hvor de skal af ilden igen, er de så tunge, at vi ikke kan rokke dem ud af stedet.

Heldigvis er Hugo Andersen ikke gået hjem endnu. Han er det, man i gamle dage kaldte varmemester, men som i dag hedder driftsleder. Han var i sit tidligere liv skibskok, så han er vant til at rykke rundt med tunge gryder i høj søgang og også til at lave en opbagning til at jævne sovs med. Han kan derfor se mine kvaler med at få sovsen jævnet, fordi supermarkedet har sendt en pakke fuldkornsmel, hvilket ikke fremgår af emballagen. Fuldkornshvedemel er nærmest ubrugeligt til at jævne sovs med. Hugo smøger ærmerne op og går i gang med en større redningsaktion, uden at sovsen jævner nævneværdigt, hvilket er en uholdbar situation, da vi kun har flade tallerkener!!

Mens vi står og bakser med de store gryder, som var det en akut hjertepatient, fyldes festsalen af forventningsfulde gæster. Forretten i form af boblevand er indtaget, da der som en åbenbaring fra oven dukker en lystig visesanger op, som får festen i gang med herlige sange. Thomas Høg Nørager, som musikanten hedder, er vant til at optræde i forsamlinger, da han er præst i Stefans Kirke overfor.


Delta Blues Band sørgede for, at der var live musik for Caminas mange gæster.

Live musik
I ly af hans bifald får vi trillet et rullebord med den dampende kalvefrikassé og de nye danske kartofler ind i selskabets midte, og festen kan siges at være i gang.

Den kulminerer med lyk­ønskningstaler til Carmina for hendes uvurderlige indsats for Nørrebro Vænge og derefter med introduktionen af aftenens festorkester, som er det legendariske Delta Blues Band, hvor guitaristen og sangeren Troels Jensen i hele sit liv indtil for et halvt år siden boede her i naboejendommen.

1-2-3-4 og så er orkesteret i gang til dans, klap, hujen og glæde i de næste mange timer.

Sikken en fest for årets mest fejrede nabo, Carmina Andersen, dronningen af Nørrebro Vænge.

dk4
Sendetider kan ses på www.dk4.dk/tv-guide. 
Andre udgaver af “Mik Schacks Public Service” kan ses på dk4 eller via abonnement på dk4.tv.

dk4 var med, da Beboerbladet kårede årets nabo - se udsendelsen

Beboerbladet nr. 3 - 2016

 

Print Send